Wetgeving

Magazijnstellingen zijn keuringsplichtig

Magazijnstellingen dienen periodiek door een deskundige te worden gekeurd. Een keuring is een momentopname, maar draagt bij aan een veilige werkplek, waarvoor de werkgever verantwoordelijk is. De keuringen brengen tijdig gebreken aan het licht, die anders voor vervelende verrassingen kunnen zorgen.

Dat het nodig is om een heftruck jaarlijks te keuren, begrijpt iedereen. Waarom magazijnstellingen echter gekeurd dienen te worden, is niet altijd voor iedereen duidelijk. Magazijnstellingen hebben immers geen bewegende delen? Wat zullen magazijnstellingen dan slijten? Welke Arbo-risico’s kunnen magazijnstellingen dan opleveren?

Bewegende delen

Wie wil weten aan wat voor risico’s medewerkers in een magazijn blootstaan, moet eens op YouTube zoeken op ‘warehouse accident’. Hier zijn de bewegende delen in het magazijn te zien: de warehousetrucks, heftrucks, magazijntrucks en ander verkeer in de paden. Maar ook verkeerde belading of verkeerde installatie kan een stelling verzwakken.

Periodiek gekeurd

Een werkgever dient alle gebruikte arbeidsmiddelen periodiek te laten keuren. Een magazijnstelling is zo’n arbeidsmiddel; een entresolvloer is dit ook. Welk risico een magazijnstelling vormt, blijkt uit de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) die de werkgever opstelt. Een veilige ondergrens voor de keuringsfrequentie is éénmaal per jaar.
Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid afhangt van de wijze van installatie, dient na installatie te worden gekeurd, voordat het voor de eerste maal in gebruik wordt genomen. Voordat een magazijnstelling in gebruik wordt genomen, dient het dus ook te worden gekeurd.

Deskundige keurmeester

Een keuring dient te worden uitgevoerd door een deskundige. Voor ARBO wetgeving en BMWT-Keur weet een gecertificeerde keurmeester aan welke eisen magazijnstellingen volgens de normen moeten voldoen. Als bewijs van een uitgevoerde magazijnkeuring ontvangt de werkgever een keuringsrapport.

Meer informatie

Maak vrijblijvend een afspraak voor informatie over het keuren van uw magazijn.

Magazijnkeuring.com

Wij zorgen dat U voldoet aan de wettelijke eisen.

Voorkom onveilige werksituaties en eventuele boetes van de Inspectie SZW.

Magazijnkeuring.com is onderdeel van JuRo Unirek.

Handige links

Contactgegevens

Magazijnkeuring.com /
JuRo Unirek b.v.
De Veken 213
1716 KJ  Opmeer
T. +31 (0) 226 35 4400
E: info@magazijnkeuring.com

Wij zijn van maandag t/m vrijdag
bereikbaar van 08:00 uur tot 17:00 uur.

Magazijnkeuring.com ©2023 | powered by DentalHome

Search